Buyer Persona
Een buyer persona is een omschrijving van je ideale klant.
Begrijp je klanten beter
Het maken van een buyer persona of klantprofiel helpt (mogelijke) klanten beter te begrijpen. Het helpt je om vragen te beantwoorden zoals:
- Wie is mijn klant?
- Welke zorgen hebben mogelijke klanten en hoe kunnen wij deze oplossen?
- Welke informatie zoeken (mogelijke) klanten?
- Op welke kanalen is mijn klant actief?
- Welke motivaties zijn er om voor onze producten of diensten te kiezen?
- Wanneer worden aankoopbeslissingen gemaakt?
- Hoe komen aankoopbeslissingen tot stand?
Met een goede buyer persona maak je informatie interessant en communicatie persoonlijk en pakkend.
Met een buyer persona kun je content goed afstemmen op specifieke wensen, zorgen en gedrag van je doelgroep(en).
Zo is jouw marketingcommunicatie altijd doelgericht en relevant. En belangrijker: een buyer persona helpt je als bedrijf echt klantgericht te zijn.
Negatieve persona's
Terwijl een buyer persona een afspiegeling is van een ideale klant, is een negatieve persona een representatie van iemand wie je als klant niet wilt.
Denk aan professionals die te geavanceerd zijn voor je service. Of te duur om te werven. Met negatieve persona’s kun je de ‘rotte appels’ uit je contacten halen. Dit kan je helpen om lagere kosten per lead en per klant te behalen (en hogere verkoopproductiviteit).
De klantreis
De buyer persona vormt het kader voor de customer journey of klantreis. Dit zijn de stappen in het aankoopproces. Zo kun je op het juiste moment, via het juiste kanaal informatie delen, die aansluit op de behoeften die op dat moment spelen bij iemand.
Buyer persona's maken
Je maakt een buyer persona met onderzoek. Denk aan enquêtes of interviews met personen in je doelgroep, bestaande klanten en je salesteam. Ook kun je extra invulvelden gebruiken in formulieren of trends onderzoeken in je CRM.
We gaan de informatie die jullie al hebben van de doelgroep bundelen. Via de knop hieronder, start je met het omschrijven van je favoriete klant. We voegen de ingevulde formulieren samen tot één buyer persona. Op de website ga ik me vervolgens richten tot die persoon.
In 4 stappen omschrijf je jouw favoriete klant:
- demografische informatie
- doelen en uitdagingen
- beweegredenen
- marketinguitingen